Huis kopen in Duitsland? Schakel een makelaar in!

Er zijn twee redenen denkbaar waarom een Nederlander een Duitse makelaar in de arm zou nemen. De eerste is om een huis in Duitsland te kopen. De tweede omdat je aan de grens woont en via de Duitse makelaar een Duitse hypotheek neemt.

Huis in Duitsland

Nog niet zo lang geleden kochten heel wat Duitsers hun huizen in Nederland. Hier waren in vergelijking met Duitsland de prijzen laag en soms kreeg men nog subsidie toe. Tegenwoordig is er sprake van een omgekeerde wereld want nu zijn voor Nederlandse begrippen de huizenprijzen in Duitsland vaak laag en kan men bij installatie van duurzame energievoorziening, zoals zonnepanelen, gebruik maken van subsidieregelingen. Het loont dus om eens na te denken over een dergelijke stap. Zeker voor grensbewoners.

Hypotheek in Duitsland

Alhoewel de hypotheekrente in Nederland historisch laag is, is het best mogelijk dat de voorwaarden voor een Duitse hypotheek nog beter zijn. Natuurlijk moet je alles goed vergelijken, zorgen dat de rente lang vastgelegd wordt zodat het maandbedrag op hetzelfde peil blijft en rekening houden met de Duitse voorwaarde dat er ook een eigen bijdrage nodig is. De Duitse makelaar kan daarbij een prima hulp zijn, want niet alleen kent hij de Duitse markt goed en weet dus ook waar je het best terecht kunt. Ook geldt dat hij als bemiddelaar kan optreden. Zelfs bij de aankoop van het huis in Nederland, met name wanneer dat in de grensstreek wordt aangeschaft. Dat kan twee keer minder kosten opleveren. Een offerte vragen kan daarom nooit kwaad.
Overigens is de hypotheekrente op een Duitse hypotheek voor een in Nederland staand huis en voor iemand die in Nederland zijn belasting betaalt net zo aftrekbaar dan wanneer je een Nederlandse hypotheek neemt. Veel Duitse makelaars weten de weg in die jungle makkelijk te vinden.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>